Broby Skidor


Wadköpingsloppet 2015


Evertbergsrännet 2015
Bosse Nyberg, Micke Munther, Mikael Karlsson, Juha Laukkanen, Marcus Sjöberg, Tobias Rosén, Johan Nordskott och Glenn Karlsson.

Stafett-Guld till Broby Skidor!
Vid Kretsens stafettklassiker lördag den 26 januari 2013 tog Broby Skidor sin första seger på 10 år. 1:a laget bestod av Juha Laukannen, Lars-Erik Moberg (klassiska sträckor) och sista skatesträckan Nicklas Odermatt. Broby Skidor ställde också upp med lag 2 och lag 3 som kom på hedrande 5:e och 6:e plats.

Vasaloppet 2012 blev en succé med trendbrott med antalet nya och yngre åkare. Många fina resultat dessutom. Nya tuffa skiddräkten har bidragit till positiva stämmningen inom Broby skidor vilket bådar gott för kommande generationen för Broby GoIF.


Kretsens skidstafettklassikern i Forssa 25/1 2015 blev det en storseger för Broby Skidor. Laget bestod av Juha Laukkanen, Micke Munther och Marcus Sjöberg där samtliga tog överlägsna strecksegrar. Starkt gjort!

Det tog bara 90 sekunder så var Vasaloppet 2015 fulltecknat!

Vasaloppet 2014

Det blev en tuff Vasalopp i år för många, men för John Maritz gick det fantastiskt bra placeringsmässigt, 204:a !! med tiden 4,39. Tror inte att någon Brobyåkare har placerat sig bättre. Även Marcus Sjöberg gjorde också kanonlopp placeringsmässigt 742:a med tiden 5,06. 3:e bästa Brobyåkare Juha Laukkanen (59 år!) 1128:a, 5,23.
Nu har vi fått uppgift att det finns en bättre tid/placering av en Brobyåkare, nämligen Lars-Erik Zeke Moberg som åkte Vasaloppet år 2003 på 4,38:55 med placering 193:a !! Därmed står han kvar som snabbaste Brobyåkare!

Evertbergsrännet 1 februari 2014

Foto: Arne Karlsson
Här är ett gäng skidåkare från Broby GoIF som har åkt Evertsbergsrännet i Dalarna. Loppet är ett av landets långlopp, men i år blev det en ändrad bansträckning pga snöbrist. Längden kortades till 40 km och banan gick i Vasaloppsspåret, Evertsberg – Tennäng- Evertsberg.

Träningsläger vecka 2 2014


Andreas Nyman, Marcus Sjöberg och John Maritz poserar inför ett tufft långpass från träningslägret vecka 2 2014.


Lars-Erik Moberg och Juha Laukannen i kylslaget träningspass 13 januari 2013.


En härlig bild från sommaren 2013
Andreas Nyman och Marcus Sjöberg.


Janne Karlsson med samtal med skidgänget.


Största tiden av timmarna innan starten är vallning, skidtester i Vasaloppsåren, åter vallning och skidtester innan man är nöjd med perfekta skidor. Trångt blir det i vallaboden där man jobbar flitigt långt in på kvällen innan läggdags där klockan ställs in 02.45 för uppstigning och frukost…

Utdrag ur EskilstunaKuriren 4/1 2010, skriven av Per Edlund

Kretsstafett i gnistrande kallföre

Forssa Skidåkarnas tävlingssäsong fick en flygande start i går vid Forssagården. Bäst gick det för hemmaåkarna som vann både herr- och damklassen då Västra idrottskretsens stafettmästerskap avgjordes.


Kallt Esko Mäntylä, Forssa, åkte med munskydd mot den kalla luften.
Fotograf: Per Edlund

Snabbast Juha Laukkanen gav Broby ledningen på första sträckan.
Fotograf: Per Edlund
Traktens skidåkare har i flera säsonger haft problem med föret då snön inte blivit kvar några längre perioder. Annat är det i år.
I terrängen vid Forssagården möttes skidåkarna på söndagen av väl preparerade spår, ett par decimeter djup snö och ett gnistrande kallföre. Säsongens tävlingspremiär på hemmaplan för Västra kretsens skidåkare hade de bästa förutsättningarna.
Läs hela artikeln i måndagens papperstidning

Här var det spårat och klart

Skidor Sedan den 15 december har skidåkarna kunnat skidat 6200 meter runt golfbanan.
Tack vare skidentusiasterna i Broby GoIF.

Det är tyst. Fridfullt. Kylan biter till i kinderna. Trädens grenar är vita, snövallarna djupa och himlen blå. En perfekt vinterdag för de många skidåkarna som skidar runt Jättorp.
Och när Kuriren hälsar på ska Juha Laukkanen och Stefan Persson från Broby GoIF till att fräscha upp spåren. De kopplar Spårnisse till skotern.
– Spårnisse plogar in snön och packar ihop den och så blir det spår. Och det behövs bara fem centimeter snö för att kunna göra spår, om det är platt underlag, som här på Jättorp, berättar Juha Laukkanen.
Sedan den 15 december har det varit skidspår kring golfbanan. Vem som helst är välkommen att skida det 6200 meter långa spåret, som tar 40 minuter att köra med skotern.
– Vi spårar nytt när det dels har kommit nysnö och dels när det är sönderkört. Det slits mycket när det är många som åker. Man vill ju ha fräscha spår, säger Stefan Persson.
De följer väderprognosen noggrant och vill helst ha tyngre snö, för då håller spåren samman bättre. Men det får inte bli plusgrader och blötsnö, då klarar inte Spårnisse av att spåra.

Träningsläger Mångsbodarna

Här nedan visar vi de första bilderna vad som försiggår på träningslägerresorna vecka 2-5 varje år!


Här är stugan där vi övernattar, äter, vallar m.m. i tre dygn. Inte mycket till stuga, ser ut som en enkel oisolerad hölada för 13 personer, men skenet bedrar…


Här väl inne i storstugan ser det lite mysigare ut. Fyra rejäla sängplatser, matgrupp som syns på bilden.


Från en annan vinkel inne i storstugan. Här finns lite moderniteter som TV. Dörren till höger, ingången till köket…


…där finns spis, micro, kyl ja allt för att kunna ordna måltider.


Den originella, men fullt fungerande klädtorken för upp till 13 personer!


Uppe på vinden finns de resterande 9 sängplatserna. Kan inte bli bättre!


Den lilla röda hjärtestugan är självaste toan. Inga problem även om det är -20°!


I ladan till vänster finns bl.a. tvättrum, bastu, vallabod.


Vallaboden är ofta välbesökt inför morgondagens skidföre. Juha och Janne vallar för fullt.


Här är självaste Janne Karlsson med huvudnyckeln… “den nyckeln tappar man inte bort”


Dags för ännu en avresa för en 3-4 timmars tufft pass… Här gäller att man har någorlunda träningsmil i kroppen. Juha i samspråk med Lars-Erik. (vecka 2 2007)


Här ses Jerker och Juha efter ett avslutad hård träningspass…


Katarina, Jerker och Juha, vecka 2 2007.


Här är gänget som var uppe vecka 3, 2007. Arne, Lukas, Sven-Olof, Oskar, Janne, Raimo, Henrik, Ulf och Marie.

Bilder tagna av Mikael Torstensson och Marie Inkinen


Glada bus herrgänget vecka 4 2008. Här redo för ännu ett pass på morgonkvisten. Vi som var med är: Sune, Kjell, Lars, Janne, Gillis, Peter, Nicklas, Arne, Jonas, men vänta det fattas några….


…som stod i toakön nödiga… Åke, Juha och Mikael.


På väg till duschen dessa stiliga herrar…


Blåbärsgänget Vecka 3 2008.
Efter en hel dag i spåret blev vi så här slut. Att vi kallar oss för Blåbärsgänget är inte för att vi sover länge och åker lite utan….


…att vi åker i blåa kläder och vi älskar blåbärssoppa. Och vi är kanonbra på att åka skidor. Blåbärsgänget består av: Uffe, Marie, Raimo, Janne, Katarina, Janne, Kjell-Inge och Anders.
Hur går det för er andra som åker på träningsläger?

Här nedan en klassisk urklipp från K-Kuriren 7 mars 1994

Vasaloppet 1997!